Peltomäen tila, Pielavesi

 Peltomäen tilalla Pielavedellä on ollut toimelias kesä. Tilalla on aiemmin ollut vanhassa navetassa 180 eläinpaikkaa, jossa on kasvatettu nautoja ternistä teuraaksi asti. Tänä kesänä 2020 on rakennettu uusi navetta nautojen loppukasvatukseen ja vanhaa navettaa remontoidaan terniosastoksi. Tämän jälkeen tilalla on 400 eläinpaikkaa.

IMG 6730

Peltomäen tilan isäntäväki Esko ja Auli Väänänen. He ovat pitäneet tilaa vuodesta 1999 lähtien.

IMG 6745

Nämä sonnit ovat Peltomäen tilan vuonna 2020 valmistuneessa navetassa. Ne saavat seosrehua, joka sisältää nurmisäilörehua, kokoviljasäilörehua ja viljaa. Viljaa viljellään omillakin pelloilla, mutta sitä myös ostetaan.

IMG 6713

Vasikat tulevat tilalle terneinä viideltä eri tilalta vähintään 8 eläimen ryhmissä. Tilat sijaitsevat lähialueella, joten kuljetusmatkat ovat lyhyet. Aiempaan verrattuna tautipaine on hellittänyt, kun eläimet eivät tule kymmeniltä eri tiloilta. Vasikat ovat tultuaan hapanjuomajuotossa, jota ne saavat automaatista aluksi 6 litraa päivässä. Lisäksi niille annetaan heinää, säilörehua ja väkirehua. Vähitellen ne totutetaan seosrehulle.

Peltomäen tila on liittynyt Vasikkatilat kuntoon -hankkeeseen, koska he haluavat saada eläinten olosuhteet optimaalisiksi hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Olosuhteiden optimoinnilla halutaan parantaa kasvutuloksia.

EU maaseuturahaston, Maaseutu2020:n, Savonian, Luonnonvarakeskuksen ja Centrian logot.